Vereijken Legal Support

Veel meer meester!

Nieuwsberichten en artikelen

 Vereenvoudiging fiscale bijtelling fiets van de zaak in 2020

Wist u dat voor de door de werkgever ter beschikking gestelde bedrijfsfiets, net als bij de auto van de zaak, een fiscale bijtelling geldt bij het privégebruik van die fiets?

Nu moet de werknemer daarvoor nog een kilometerregistratie voeren, maar in 2020 wil men dat in het kader van de stimulering van de vergroening (wetsvoorstel Fiscale vergroeningsmaatregelen 2019) vereenvoudigen. Er wordt gebruik gemaakt van een forfaitair bedrag, waarmee de werknemer het privégebruik kan afkopen. De werknemer dient dan jaarlijks 7% van de waarde van de consumentenadviesprijs (vaak de oorspronkelijke nieuwwaarde) van de fiets bij het inkomen te tellen. Hij hoeft dan geen kilometeradministratie meer te voeren.  

(21 oktober 2018)


 ===================================================================================================================

 

INVOERING MINIMUM UURLOON PER 1 JANUARI 2024

Zoals gebruikelijk is per 1 januari het wettelijk minimumloon voor werknemers van 21 jaar en ouder verhoogd. Dit keer bedraagt de indexatie 3,75% en komt dat uurloon uit op € 13,27 bruto.

Op zich is dit niet zo’n heel bijzonder nieuws, althans niet in juridische zin. Wat wel het vermelden waard is, is het feit dat per 1 januari 2024 het wettelijk minimumuurloon is ingevoerd. Voorheen werd het minimumloon bepaald per dag, week of maand. Dat is verleden tijd. Daarmee komt ook een einde aan de situatie, dat minimumloners met een 40-urige week een lager uurloon hebben dan minimumloners met een 36-urige werkweek. Voortaan wordt het maandloon / vierwekenloon bepaald door het aantal uren dat de werknemer daadwerkelijk heeft gewerkt.
Per dezelfde datum gelden overigens ook vaste minimumjeugduurlonen voor werknemers in de leeftijd van 15 tot 21 jaar.


Via onderstaande weblink kun je de diverse bedragen bekijken en ook rekenvoorbeelden zien voor diverse situaties.
https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/minimumloon/bedragen-minimumloon/bedragen-minimumloon-2024

Overigens is het de komende tijd waarschijnlijk nog wel wat rommelig op dit vlak, omdat CAO’s en arbeidsovereenkomsten nog op deze nieuwe ontwikkeling moeten worden aangepast. Bijvoorbeeld omdat de hoogte van het minimumuurloon is afgeleid van een fulltime dienstbetrekking van 36 uur en dit voor minimumloners met een fulltime dienstbetrekking van méér dan 36 uur per week een loonsverhoging tot gevolg heeft.

Linksom of rechtsom, de wet geeft in elk geval een duidelijke richting. Vragen of hulp nodig? Laat het me weten!


#minimumloon #uurloon #arbeidsrecht

(13 januari 2024)



===================================================================================================================


HOGERE ONBELASTE REISKOSTENVERGOEDING PER 1 JANUARI 2024

Goed nieuws voor degene die met eigen vervoer naar en van het werk rijdt. Per 1 januari 2024  is de maximale onbelaste reiskostenvergoeding gestegen van € 0,21 naar € 0,23 per kilometer. Dat geldt voor eigen vervoer, openbaar vervoer en bij carpoolen.


Bij openbaar vervoer mag de werkgever ook kiezen voor vergoeding van de werkelijke vervoerskosten. En sinds dit jaar mag de werkgever ook maximaal € 0,23 belastingvrij per kilometer vergoeden aan de chauffeur, als de werkgever het carpoolen organiseert. Inclusief omgereden kilometers. Als de werknemer/chauffeur zelf het carpoolen organiseert, mag de werkgever aan elke collega tot € 0,23 onbelast vergoeden. Omgereden kilometers worden dan echter niet vergoed.


Voor alle duidelijkheid, het gaat hier om hetgeen de werkgever maximaal belastingvrij mag vergoeden. Werkgever en werknemer mogen zonder andersluidend dwingende afspraak, zoals in de arbeidsovereenkomst of in een CAO, ook minder (onbelast) vergoeden. Andersom mag de werkgever ook meer dan € 0,23 per kilometer vergoeden. Dans het meerdere loon en moet over dat deel loonheffing worden inhouden.
Dat houdt overigens ook in, dat het afhankelijk is van de formulering van de betreffende bepaling in de arbeidsovereenkomst of CAO, of de reiskostenvergoeding ook automatisch naar € 0,23 wordt aangepast. Staat er bijvoorbeeld algemeen geformuleerd, dat de werkgever de maximaal belastingvrij toelaatbare reiskostenvergoeding betaalt, dan stijgt hij automatisch mee.


#arbeidsrecht #reiskostenvergoeding #belastingvrij

(16 januari 2024)


E-mailen
Bellen
LinkedIn